јули 20, 2022

Календар

На денешен ден 20 јули

1913 – Во текот на Балканските војни (1912-1913), во близина на селото Бел Камен, Леринско, во борба против грчката војска загинал Васил Чакаларов, македонски војвода и деец на ВМРО. Учесник бил на Смилевскиот конгрес (1903) и во Илинденското востание (1903). Роден бил во селото Смрдеш, Костурско, во 1874 година

Прочитај повеќе »