Лековити билки

Лековити билки

  КАМИЛИЦА- Matricaria chamomilla

Растението камилица има исклучително убав и пријатен мирис, а може да се појави во повеќе видови. Расте на полиња, запуштени земјишта, покрај патишта, шумски ливади, на падините, полиња со пченка… 

Прочитај повеќе »
Лековити билки

ГЛУВАРЧЕ (Taraxacum)

Јануари е идеален за собирање на толку лековитиот корен од глуварче. Одберете чист терен, искористете го убавото време и соберете си го коренот од ова лековито растение.

Прочитај повеќе »
Лековити билки

КРМУС (Phytolacca americana)

      КРМУС (Phytolacca americana)      Во дворовите во пробиштипско, но и како самоникнат, често можете да го забележите КРМУСОТ.   Крмусот (Phytolacca americana L.), познат и како “Винобојка”,

Прочитај повеќе »
Лековити билки

РУЗМАРИН (Rosmarinus officinalis, fam. Labiateae)

Освен како лековита билка, рузмаринот се користи и како зачин и тоа во маринади за риба, јагнешко , дивеч и други видови месо. Освен прекрасната арома, тој го чува месото од расипување, бидејки има  антибактериски својства.  

Прочитај повеќе »
Лековити билки

ЖАЛФИЈА – Salvia officinalis

Уште една билка која често може да се примети во дворовите и градините во Пробиштип и околните села е нејзиното височество – ЖАЛФИЈАТА

Прочитај повеќе »