Денес православните Христијани го слават Свети Трифун заштитникот на лозарите

Денешниот ден православните верници го слават Свети Трифун, а католиците Свети Валентин

Православните Христијани денес го слават празникот Св. Трифун  заштитникот  на лозарите и градинарите.  Празникот Св. Трифун верниците го сметаат за еден од последните зимски празници и почеток на пролетните празници.Се верува дека Св.Трифун ги штити лозјата и градините од разни штети,несреќи и болести, поради што луѓето го слават и изведуваат обичаи поврзани со овој  празник. Според народните верувања и  обичаи на овој ден рано наутро се одело в црква  каде попот пеел молитва и светел вода со која верниците ги прскале лозјата по што го изведувале обредното закројување.Во поново време свештени лица одат на лозови насади каде што пеат молитва и го извршуваат  симболичното закројување.

Сподели на Facebook и Twitter