На денешен ден

На денешен ден пред повеќе години 08 јули

1497 – Португалскиот морепловец Васко де Гама со неговата флота испловил од Лисабон и во втората половина на ноември поминал крај `ртот Добра Надеж.

1621 – Во Шато Тиери е роден Жан де Ла Фонтен, француски поет и баснописец. Има напишано 240 басни. Умрел во Париз, на 13 април 1695 година.

1709 – Руската војска под водство на царот Петар Велики по двочасовна битка кај Полтава сосема ги поразила шведските трупи што ги водел Карло Дванаесетти. Руската војска со победата над тогаш најдобрата војска во Европа многу го подигнала угледот на Русија, па таа стапила на светската сцена како сила од прв ред, додека Шведска тоа место засекогаш го загубила.

1819 – Во Загреб е роден Ватрослав Лисински, хрватски композитор, автор на првата хрватска опера „Љубов и злоба“, издадена првпат во 1846 година. Компонирал и увертири, музика за хорови и соло-песни. Умрел во Загреб, на 31 мај 1854 година.

1822 – Во Лондон умрел Перси Биш Шели, англиски писател, еден од најголемите лиричари во светската поезија. Во поемата „Кралицата Маб“ го изразил својот револуционерен дух против кралевите, свештениците и политичарите. Роден бил во Филд Плејс на 4 август 1792 година.

1940 – Владата на Новешка во Втората светска војна емигрирала во Лондон, откако норвешката војска капитулирала, 62 дена по силната германска инвазија.

1943 – Умрел Жан Мулен, херој на француското Движење на отпорот во Втората светска војна, познат како „Макс“ кој раководел со отпорот во окупирана Франција. Умрел од повредите откако бил уапсен од Гестапо.

1947 – На седницата на Советот за безбедност на ООН, советскиот делегат Андреј Громико остро го нападнал извештајот на Анкетната комисија за ситуацијата во Грција што бил поднесен на одобрување. Во предложената советска противрезолуција спрема американската се барало, покрај другото, грчката влада да ги преземе неопходните мерки за отстранување на секаква дискриминација на граѓаните од Македонија и на албанската националност и да им даде можност да го говорат својот мајчин јазик и да ја развиваат својата национална култура.

1967 – Со нападот на израелските копнени и воздухопловни сили врз Египет почнала израелската агресија врз арапските земји.

1967 – Умрела англиската театарска и филмска актерка Вивиен Ли, која се здобила со светска слава со улогата Скарлет О`Хара во амриканскиот филм „Однесено од виорот“, за која била наградена со Оскар. Во театарските претстави толкувала водечки улоги во драмите на Вилијам Шекспир, често со сопругот Лоренс Оливие, за кого била мажена од 1937 до 1960 година. Други филмови: „Бура во чаша со вода“, „Пожар над Англија“, „Цезар и Клеопатра“, „Ана Каренина“, „Леди Хамилтон“, „Трамвајот наречен желба“ (Оскар), „Римската пролет на госпоѓата Стон“.

1998 – Почнала изградбата на автопатот Стоби – Неготино.

2002 – Лидерите на 34 африкански земји на состанокот во Дурбан ја укинале Организацијата на африканското единство и следниот ден ја нарекле Африканска унија, по примерот на Европската унија.

 

Сподели на Facebook и Twitter