На денешен ден

1914.- Почнала Првата светска војна. По атентатот (на 23 јули 1914 година) извршен врз војводата Фердинанд во Сараево, владата на Австро-Унгарија ја обвинила Србија како причинител за атентатот и упатила ултиматум кој бил отфрлен.

1586.- Томас Хериот од Колумбија ги донел првите компири во Англија.

1741.- Умрел италијанскиот композитор и виолински виртуоз Антонио Вивалди. Познати негови дела се „L’ estro armonico“ и „Il cimento dell’armonia e dell’inventione“.

1804.- Роден е Лудвиг Фоербах, германски филозоф. Бил под влијание на Хегел, а потоа станал критичар на неговата филозофија. Од делата познати му се „Суштината на христијанството“, „Мисли за смртта на бесмртноста“, „Суштината на религијата“ и други. Умрел на 13 септмври 1872 година.

1821.- Аргентинскиот генерал Хозе Сан Мартин ја освоил Лима и прогласил независност на Перу, главно упориште на шпанските власти во Латинска Америка. Перу била шпанска колонија од 1531 година. Овој ден се слави како ден на независноста на Перу.

1904.- На Селечка Планина, во близина на селото Селце, Прилепско, во борба против османлиската војска загинал Никола Каранџулов, македонски револуционер, војвода и учител. Роден бил во Прилеп, во 1880 година.

1914.- Почнала Првата светска војна. По атентатот (на 23 јули 1914 година) извршен врз војводата Фердинанд во Сараево, владата на Австро-Унгарија ја обвинила Србија како причинител за атентатот и упатила ултиматум кој бил отфрлен. Тоа било повод Австро-Унгарија да и објави војна на Србија, три дена подоцна Германија и објавила војна на Русија, а на 3 август на Франција.

1937.- Јапонците ја окупирале кинеската престолнина Пекинг.

1945.- Во Скопје излегол првиот број на весникот „Трудбеник“, орган на Земскиот одбор на Единствените синдикати на Македонија. Весникот излегувал еднаш неделно.

1976.- Во земјотресот што го погодил кинескиот град Тангшан загинале најмалку 242.000 луѓе.

1996.- Во Белград умрел д-р Ставре Нолчев, доктор на медицински науки и доцент на Медицинскиот факултет во Скопје, специјалист по пневмофитизиологија. Роден бил во Кочани, на 20 април 1949 година.

2004.- Во самоубиствен напад во ирачкиот град Бакуба загинаа најмалку 68 лица.

Сподели на Facebook и Twitter