Практични совети за здравјето од д-р Емилија Милановска

Нема лек кој не дава штетни последици , вклучувајќи ги и витамините ако не се користат правилно. 

Д-р Емилија Милановска – Матичен доктор

               ВИТАМИНИ И НАЧИН НА КОРИСТЕЊЕ 

Што треба да се знае пред земањето витамини? 

Зошто премногу витамини може да биде и штетно по здравјето? 

Дали е можно и предозирање со витамини? 

Витамините треба да се земаат со план и нивна потреба. За тоа дали треба да земате витамини советувајте се прво со вашиот матичен лекар. 

Која доза и кои витамини треба да се земаат е индивидуално, за секого посебно. 

Најчесто во денешно време сите внесуваат доволно витамини со разновидна исхрана, па класичниот недостаток на витамини во организмот (хиповитаминоза) е исклучително редок во современиот свет. 

Денес употребата на витамини е најчесто прекумерна и во голем број случаи дури и напотребна. 

Мит е дека витамините не можат да наштетат. 

Можат , ако се земат во поголеми количини ( во Ковид-19) или во комбинација со некои лекови или некои хронични состојби. Затоа бидете внимателни. 

На пример витаминот Ц е многу потребен на организмот и учествува во многу метаболички процеси , но ако е во прекумерна количина може да доведе до главоболка, повраќање и грчеви во стомакот. 

Или витаминот А во големи количини во бременост, може да предизвика физички деформации на плодот или да има контраиндикации со некои лекови. 

Поголеми количини на витаминот Д ( особено популарен во пандемијата со корона вирусот) исто така се штетни и доведуваат до акумулација на калциум во крвта, што може да предизвика гадење и повраќање, слабост и често мокрење.Може да се јават и болки во коските и проблеми со бубрезите ( каменчиња). 

Затоа наместо дирекно во аптека и земање витамини без контрола, прво советувајте се со вашиот матичен лекар, а не со користење на интернет. 

Добрата препорака е половина здравје. 

Нема лек кој не дава штетни последици , вклучувајки ги и витамините ако не се користат правилно. 

Сподели на Facebook и Twitter