православен календар

Календар

Денес е ВЕЛИКИ ПЕТОК

Овој ден е посветен на спомнувањето на осудувањето на смрт, Крстните страдања и смртта на Спасителот. Дури и на крстот Исус побарал прошка од Бога за своите џелати извикувајќи: “Оче, прости им зашто не знаат што прават”

Прочитај повеќе »
Календар

Денес е ПРОЧКА

Прочка е една од манифестациите на искрената и пожртвуваната љубов кон ближните, кој треба да го следи примерот на Исус Христос за безусловно и безгранично проштевање

Прочитај повеќе »
Календар

Денес е БАДНИК

Според традицијата, вечерта целото семејство се собира околу бадниковата трпеза, која треба да биде празнична и богата, но задолжително посна.

Прочитај повеќе »