КРОНОВА БОЛЕСТ

Со рано откривање на болеста и соодветна рана терапија, како и правилен начин на исхрана, болните од Кронова болест може да живеат нормален, квалитетен и долг живот

Д-р Емилија Милановска – Матичен доктор

 

Кронова болест ( Morbus chron) е неспецифично воспалително заболување на дигестивниот тракт.  

На светско ниво се јавува од 1 до 15 случаи на 100 000 жители.  

Тоа значи дека е ретка болест но со тенденција на пораст во последните години. 

Оваа болест може да го зафати било кој дел од дигестивниот систем, но најчесто е локализирана во илеум (дел од тенкото црево) и колон ( дебелото црево). 

Ѕидот на зафатениот дел од цревото е оштетен и задебелен, со појава на длабоки ранички ( улцерации, чиреви), кои можат да предизвикаат абцес и фистули (пукнатини во цревото). 

Оваа болест може да се јави во било која возраст од животот, но најчесто е помеѓу 15-35 години. Подеднакво се јавува и кај мажите и кај жените. 

Кроновата болест е многу слична на улцерозниот колитис, кој исто така е хронична цревна инфламаторна болест. 

И покрај големиот напредок на медицината, причината за појава на Кроновата болест не е утврдена со сигурност. Се претпоставува дека е резултат на пренагласен одговор на антигени, кои можат да бидат од бактериска природа, а може и да се од самиот организам и тогаш велиме дека е автоимуна болест. 

Докажано е и дека генетиката игра значајна улога во појавата на Кроновата болест. 

Фактори на ризик се: пушење, неправилна исхрана, урбано живеење во индустриски населби. 

Симптоми на Кронова болест се: 

-дијареа (пролив) 

-чувство на непотполно празнење на цревото 

-опстипација (запек) 

-болки и грчеви во стомакот 

-крв во столица 

-смален апетит и губиток на тежина 

-висока телесна температура 

-хроничен замор 

За дијагноза на кронова бочест не постои специфичен тест. 

Потребно е да се направи: 

-комплетни лабораториски анализи 

-урино и копрокултура 

-колоноскопија и гастроскопија 

-манетна резонанца 

-биопсија на цревото 

Не постои лек или терапија за комплетно излекување на Кроновата болест, туку целта на терапијата е лицето да се доведе до ремисија, смирување на болеста и релативно нормален и квалитетен начин на живот. 

Терапијата се состои од лекови, посебен облик на исхрана и контрола на стресот и исклучително ретко хируршка интервенција. 

Од лекови се користат: аминослицилати (Сулфасалазин и Месалазин), кортикостероиди, имуномодулатори и имуносупресиви, биолошка терапија (моноклонални антитела), антибиотици. 

Потребен е доживотен, посебен план на исхрана, кој болните ќе го добијат од нивниот специјалист гастроентерохепатолог и до кој мораат строго да се придржуваат. 

Понекогаш е потребна операција при која се отстранува најоштетениот дел од цревато.  

Со рано откривање на болеста и соодветна рана терапија, како и правилен начин на исхрана, болните од Кронова болест може да живеат нормален, квалитетен и долг живот. 

 

 

Сподели на Facebook и Twitter