Практични совети за здравјето од д-р Емилија Милановска

Како да реагирате во случај на убод на оса , пчела или стршлен

Д-р Емилија Милановска – Матичен доктор

 УБОД ОД ОСА , ПЧЕЛА И СТРШЛЕН 

   Повеќето инсекти кои живеат во нашите простори немаат отров кој непосредно би го загрозил животот на човекот.Во зависност од локализацијата на убодот најчесто на местото  се појавува оток (едем) , црвенило, болка, а подоцна и јадеж. Ако убодот е во пределот на вратот, лицето или ѓениталиите, отокот е поголем. Убод во внатрешноста на устата е со голем оток и евентуална обструкција на дишните патишта, што е сериозен проблем.  

  Особено опасна состојба  може да настане по убод од инсект кај лица кои се алергични  ( преосетливи) на таков убод. Кај нив и по убод на само еден инсект може да настане состојба наречена анафилактички шок кој може да биде и опасен  по живот, а се манифестира со : појава на црвени печати ( уртики) по телото кои многу чешаат, оток на лицето и вратот, тешко дишење, грчеви во стомакот, повраќање, пролив, губиток на свест. Состојбата е исклучително сериозна и опасна по живот и ако бргу на се пружи соодветна медицинска помош може да заврши со смрт. 

  Како да реагираме: 

-не треба да се допира и чеша самото место 

-на него треба да се стави лед или да се пушти млаз со студена вода 

-ако има да се намачка кортикостероидна крема 

-ако се појават посериозни симптоми да се побара медицинска помош 

– ако постои алергија на убод од инсект која е докажана, лицата треба да носат секогаш со себе сет за реакција на убод 

ЗАКЛУЧОК : 

– не секогаш е опасен убодот од инсект, освен кај лица кои се докажани како алергични на убод и ако местото на убодот   е на лице, врат, или во внатрешноста на устата 

– носете соодветна облека во природа и не предизвикувајте ги инсектите 

-ако реакцијата по убодт е потешка, бргу побарајте медицинска помош 

 

 

Сподели на Facebook и Twitter