Се шири пожар кон Пробиштип

Утрово пожарот се движеше во атарите на селата Врбица, Рајчани, Буниш и Турско Рударе а пред малку се прошири и на територијата на Општина Пробиштип движејки се во насока на квалитетна шума.

Пожарот кој вчера (25 август 2023), доцна попладне, започна на територијата на Општина Чешиново – Облешево продолжи да гори низ висока сува трева, грмушки и деградирана шума, со зголемен интезитет. 

Утрово пожарот се движеше во атарите на селата Врбица, Рајчани, Буниш и Турско Рударе а пред малку се прошири и на територијата на Општина Пробиштип движејки се во насока на квалитетна шума. 

За да се спречи влегување на пожарот во шума но и да се спречи загрозување на околните села, покрај пожарникарите од ТППЕ Кочани и Пробиштип во гасењето на пожарот се вклучени и два полициски хеликоптери и еден Ер трактор на ДЗС. 

Информацијата е преземена од Центарот за справување со кризи 

Сподели на Facebook и Twitter